zondag 10 oktober 2010

kweepeergelei maken...

Vandaag zijn we kweepeergelei aan het maken. De kweeperen in stukjes gesneden en zowat 1/2 uur laten stoven. Volledig ondergedompeld in water. Voor mij wat teveel water, dan moet je het sap achteraf afgieten, ik zou eerder minder water gebruiken om te stoven en dan alles gebruiken en inkoken.
Voor de verhouding fruit/suiker is het internet geen duidelijke aanwijzer. In sommige recepten spreekt men van de helft suiker tegenover de hoeveelheid sap, bij andere over 3/4 suiker ten opzichte van de hoeveelheid sap. We hebben de middenweg genomen, 2/3 suiker ten opzichte van het gewicht in sap.
Er wordt ook soms over gewicht dan weer over volume gesproken. Om zeker te zijn een proefje gedaan: het soortelijk gewicht van het sap is ≈ 1 (650g sap is 645cc).
Het te gebruiken sap voor de gelei bekom je door de gestoofde kweeperen in een neteldoek te pureren en dan te laten uitlekken in een kom. De recepten op het net spreken dat je de moes niet mag uitknijpen omdat dan de gelei niet klaar is. Vorig jaar hebben we ons daar niet van aangetrokken, liever wat meer sap en een gelei die wat troebel lijkt was ons motto. Wat kregen we? Meer gelei door het knijpen maar toch een hele klare massa. Dat doen we dit jaar dus weer opnieuw zo.
Het kooksap kon ik niet weggieten, dat vond ik zonde. Waarschijnlijk ga ik proberen daar een likeurtje van te stoken. Iets voor komende winter?

Geen opmerkingen: