zaterdag 22 september 2012

Branding raften en strandzeilen in Cadzand

De wekkerradio schalt, 7 uur opstaan voor een dagje strandactie. Om 9 uur zitten we in de camper richting Cadzand. Veel te vroeg maar de goesting is groot…
We hebben pas om 10:30 afspraak in Retranchement aan het Moio strandpaviljoen voor koffie en gebak. Hoewel ik liever de strandzeilwagen zou willen inspringen, moeten we toch nog even geduld hebben. Na de smulpartij krijgen we de verplichte uitleg, zo’n beetje als de veiligheidsvoorschriften op het vliegtuig, niemand luistert geboeid, iedereen wil erin vliegen. De Blokarts, zo heten onze strandwagens moeten we met twee delen, er zijn maar 6 karren voor 11 personen.
Er stonden op de wagens verschillende zeilen. Op sommige stonden 4m² zeil op andere 5m². Gelukkig had ik een groot zeil en meteen stoof ik weg. Snel had ik door dat je bij het vertrek het zeil goed los moest laten staan en bij het versnellen steeds de schoot meer aanhalen. Het gaf een fantastisch gevoel, terwijl menigeen problemen had om de kar in gang te krijgen scheerde ik over het natte zand, het water spatte hoog op als ik door het aflopende water reed.
Er was een parcours uitgestippeld met gevaren . Zo kon je halve wind tussen beide markeringen rijden. Omdat onze blokart een van de beste was deelden we onze machine met drie. We hebben dus elk zowat 20 minuten rond de pionnen gecirkeld.
Tevreden gingen we ons middagmaal nemen om daarna aan branding raften te doen. Met een raftingboot en 6 personen per boot vielen we de zee aan. Zonder kracht te gebruiken zouden we er niet komen. Het was peddelen met volle kracht om de eerste golven van de stevige branding aan te kunnen. Zeker omdat de krachtverdeling links en rechts van de boot niet gelijk was had ons vaartuigje steeds de neiging om naar links weg te draaien. Plots kwam er een extra grote golf die net vóór ons brak en oversloeg. Onze boot werd letterlijk opgetild en volledig overkop gegooid. Iedereen viel in het water en velen onder de boot. Suspense! Komt iedereen hier wel goed uit? Na enkele spannende momenten waar we door en op mekaar vielen of strompelden bleek iedereen ongedeerd.

woensdag 5 september 2012

smullen in Molkwerum

Van 3 tot 7 september genieten Christine en ik weer van een zeil weekje met Roger en Rik.
Al enkele dagen had ik voor het gezelschap gekookt en wilde toch ook eens lekker achterover leunen en genieten van eten en drinken zonder zelf in de weer te moeten zijn. Enkele dagen geleden waren we fietsend door Molkwar (Molkwerum voor niet Friezen) gereden en hadden een drankje gehad in restaurant 't Stasjons Kofjehùs. We hadden ook gevraagd of we de menukaart mochten zien en die was niet groot maar stond ons wel aan. Hier moeten we eens komen eten vond ook Christine.
Vandaag keerden we er terug.
We waren het al gewoon om vriendelijke Friezen te ontmoeten maar de vrouw des huizes was ongewoon vriendelijk en joviaal. Een praatje alsof we vrienden aan huis waren, geïnteresseerd zonder nieuwsgierig te zijn informeerde ze naar ons.
Het gezellige interieur hielp mee om ons volledig op ons gemak te voelen.
De gastvrouw zei ons dat er verse pladijs (scholletjes) en kabeljauw was moesten we daar zin in hebben. De carpaccio op de kaart smeekte me om genomen te worden, ik weerstond niet! De kabeljauw was mijn keuze voor de hoofdschotel. Beide schotels waren fijn, verzorgd en echte smaakbommen. Verse groentjes, broccoli een rabarbermoes en lekker gekruide gebakken aardappeltje begeleiden het mooie stuk kabeljauw. Een lekker ijsje met verse vruchten als dessert sloten het eetfestijn.
We kregen nog een lekkere Duitse kruidenlikeur: Killepitsch, van het huis als afsluiter. Een zeer geslaagde avond, dit was een avondje om in te kaderen met een 9 op 10 voor het restaurant hun adres vind je op deze site: http://www.stasjonskofjehus.nl
allen daarheen...