dinsdag 14 maart 2017

Wind

Op de website van meteovista.be las ik een interessant artikel over de invloed van de windrichting op ons weer. het is geschreven door Jordi Huirne.
ziehier het artikel:
Wind is verplaatsing van lucht. Uit welke richting de wind komt heeft invloed op het weerbeeld in België. Zolang andere weerfenomenen geen invloed uitoefenen op het weer hebben noorden-, zuiden-, westen- of oostenwinden specifieke eigenschappen. Dit heeft te maken met de topografische ligging van België. Ten westen van ons land ligt de zee en ten noorden, oosten en zuiden het vasteland.

Westenwind

Bij een westenwind komt de wind uit het westen. De lucht verplaatst zich vanaf de Noordzee over ons land. Boven de zee heeft de lucht veel vocht kunnen opnemen. In de herfst en winter is de lucht boven zee warmer dan boven land en in de lente en zomer is de lucht boven de zee kouder dan boven land. Westenwinden brengen in de lente of zomer frisse vochtige lucht en in de herfst of winter zachte vochtige lucht. Er is dus veel bewolking en de kans op buien is aanzienlijk. Soms valt het mee met de buiigheid, als de meeste regen boven de heuvelgebieden van Engeland is gevallen. Achter deze heuvels daalt de lucht en warmt en droogt de lucht op, waardoor de buien verdwijnen. Dit wordt ook wel de regenschaduw van Engeland genoemd. De temperatuur ligt bij westenwinden in de winter vaak hoger en in de zomer lager dan normaal.

Oostenwind

Bij een oostenwind komt de lucht vanuit het Europese vasteland en bij gebrek aan veel water is de lucht vaak droog. In de winter is het daar een stuk kouder dan aan zee. Bij een oostenwind is het in België meestal koud, droog en zonnig. Bij veel wind spreken we over een schrale oostenwind en ligt de gevoelstemperatuur veel lager dan de luchttemperatuur. In de zomer kan de temperatuur boven het Europese vasteland veel hoger liggen. Het land warmt door de zon veel sneller op dan het zeewater. Dankzij een oostenwind krijgen we dan in België droog en vaak zonnig zomerweer met hoge temperaturen.

Noordenwind

Bij een noordenwind komt de lucht over zee vanuit het koude noorden Nederland binnen, om vervolgens over ons land te trekken. In de winter is lucht vanaf zee relatief zachter dan boven land, maar omdat de lucht uit het noorden komt voert deze wind ook in de winter koudere lucht aan. De lucht is dus vaak vochtig en relatief koud. Zowel in de zomer als in de winter komt de temperatuur door een noordenwind lager dan normaal uit. In de koude vochtige lucht zijn er vaak opklaringen, maar ontstaan ook gemakkelijk buien. Bij een noordenwind is het in de winter koud en guur met kans op sneeuwbuien. Vooral in de Ardennen kan dan gemakkelijk een pak sneeuw vallen. In het westen zal de lucht vanaf zee komen en wat zachter zijn. Hier valt dan voornamelijk smeltende sneeuw.

Zuidenwind

Een zuidenwind voert droge lucht vanuit het warmere zuiden. In de zomer is het zonnig en kan het bloedheet worden. De meeste hittegolven komen voor bij een zuidenwind. Krijgt de wind echter een kleine westcomponent dan neemt de kans op stevige onweersbuien snel toe, vooral in het westen en centrum. In de winter wordt het met een zuidenwind relatief zacht, maar na een koude periode kan een koude plaklaag achterblijven. Omdat de kou vaak is doorgedrongen tot diep in Frankrijk kan het bij een zuidelijke aanvoer gewoon blijven vriezen. Zeker als in Frankrijk sneeuw ligt zal het niet opwarmen bij een zuidenwind.

Zuidwestenwind

Zuidwestenwinden zijn warmer dan westenwinden en de lucht wordt aangevoerd vanaf zee. Door de hogere temperatuur kan de lucht meer waterdamp bevatten, waardoor buien vaak talrijker en steviger zijn. De weerspreuk: “zuidwest regennest” benadrukt het natte weertype bij een zuidwestenwind. In de winter is het dan zacht en nat. In de zomer is het relatief warm, vooral in de nachten. Overdag kan de temperatuur achterblijven door bewolking. Er ontstaan gemakkelijk regen- en onweersbuien die soms heel veel regen kunnen achterlaten.

Zuidoostenwind

Met een zuidoostenwind is de lucht relatief droog en is de kans op neerslag niet groot. In de zomer is het warm zonnig en droog. In de winter ligt het aan de temperatuur boven het Europese vasteland of het relatief warm, normaal of relatief koud wordt. Als de wind lang uit de zuidoosthoek waait zal de temperatuur geleidelijk lager uitkomen, zeker als er sneeuw ligt in Duitsland.

Noordwestwind

Noordwestenwinden zijn meestal wat kouder dan westenwinden en kunnen tijdens koud winterweer sneeuwbuien meevoeren. Aan zee valt dan vaak smeltende sneeuw en in de Ardennen kan een pak sneeuw vallen. In de zomer is het fris met buien en tussendoor zon. Omdat de buien langer over de Noordzee trekken dan bij een westenwind, is er geen last van regenschaduw en zijn de buien talrijker.

Noordoostenwind

Een noordoostenwind voert meestal relatief koude, maar vaak behoorlijke droge, lucht aan. In de winter is het daardoor droog en guur. Het is niet altijd even zonnig omdat bewolking, die boven de Oostzee of in het noorden van Duitsland ontstaat, met deze wind het land kan binnendrijven.